понеделник, 11 март 2013 г.


За данъците върху лихви от депозити



На 1 януари 2013 година за първи път в България бе въведено задължението да се облагат доходите на физическите лица от лихвите по депозитите им в банки. Аргументите за това бяха повишаване на бюджетните приходи, фактът,  че само тези доходи до момента са останали необлагаеми и преразпределение на финанси от богати към бедни. До каква степен е реалистична аргументацията няма да спорим, но тъй като очакваните приходи за бюджета бяха изчислени за  около 120-140 милиона лева-което е  прекалено малко, то главната цел остана прехвърляне на средства от банковата система в икономиката на страната. 
Данъкът е в размер на 10 процента върху стойността на получената лихва  и ще бъде удържан от самата банка. Тя ще има задължението да го внесе до края на месеца, следващ този на придобиване на дохода. Също така в срок на внасяне е длъжна да декларира  този данък, като подаде декларация по образец.
Облагат се само лихвите от депозитни сметки. Това са  сметки, по които се съхраняват пари за определен срок, като банката в замяна изплаща договорена лихва. Детските влогове- безсрочните депозити и доходите от тях няма да се облагат с този данък. При тях имаме и друг плюс- по всяко време можем да изтеглим средствата. Друг вид спестяване, при което можем да избегнем данъка  са взаимните фондове. Очаква се и от самите банки да предложат продукти, при които ще има възможност за избягване на 10-те процента.
Доходът ще се смята за  придобит на датата, на която е заверена сметката- изтекъл е срока на депозита или е настъпил падежа по договор. Ако примерно Вашият депозит има срок една година, данъкът  ще се начисли върху лихвата, която ще получите след една година. Авансово платените през 2012 година лихви, чиито падеж е през 2013 година също ще се обложат.
Физическите лица нямат задължение да показват в годишната си декларация по чл.50 от ЗДДФЛ получените доходи от лихви, тъй като това задължение е изпълнено от самата банка. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар